top of page

Profile

Join date: May 26, 2022

About

PREBEN VAN HECKE: “MINERVA TEAM WELLICHT OOK IN 2023 IN HET PELOTON”Circuit de Wallonie live kijkenCircuit de Wallonie 2022 live op tvOp 10 april sloeg het noodlot toe bij het Minerva Team. Filip Carpentier, oprichter en eigenaar van de continentale ploeg én directeur van het gelijknamige fietsmerk, overleed onverwachts aan de gevolgen van een hartstilstand op amper 47-jarige leeftijd. De ploeg bestond op dat moment nog geen vier maanden.


Dorothy, de vrouw van Filip, werd de CEO van Minerva Cycling en teamdirecteur Gilbert Orbie bleef de sportieve leiding voor zijn rekening nemen. “Op logistiek gebied is er sindsdien eigenlijk niets veranderd in de ploeg. De grootste verandering is dat we veel verdriet hebben gehad dat Filip er niet meer bij is. Filip was een heel goede mens, die veel mensen kansen heeft gegeven. Onze gedachten gaan nog altijd uit naar zijn vrouw en zijn kinderen. Koers is bijzaak.”


“Filip komt nog heel veel ter sprake binnen de ploeg”, vertelt Van Hecke. “Bijna alle dagen. Hij zal altijd gelinkt zijn aan Minerva Cycling. Dat was zijn bedrijf, zijn fabriek. Dat zal nooit veranderen.”


Dankzij het snelle handelen van Dorothy en Orbie was het voortbestaan van de ploeg snel verzekerd tot het einde van het jaar. Intussen ziet het ernaar uit dat de ploeg ook in 2023 in het peloton te zien zal zijn. “Voor dit seizoen was die zekerheid er sowieso, want de budgetten lagen al lang vast. Naar de volgende jaren toe, zijn de besprekingen aan de gang. Dat ziet er allemaal rooskleurig uit. Het is echt de bedoeling om de ploeg voort te blijven zetten.”Sportief gaat het de continentale formatie voor de wind. Vorige week won Thimo Willems de GP Vermarc, een kermiskoers met veel profs aan de start. “De grootste zege tot nu toe. We hebben ook een paar kleine regionale wedstrijden gewonnen, zoals in de Ardenne Challenge. Maar het leukste vind ik: we hebben zes wedstrijden gewonnen met vijf verschillende renners. Een derde van de ploeg heeft al iets van: de druk is eraf, de eerste is binnen. Dat maakt het leuk werken.”


“We hebben momenteel een drukke, maar heel belangrijke periode. Veenendaal en de Port Epic hebben we al gehad. Nu volgen het Circuit de Wallonie, GP Marcel Kint, Dwars door het Hageland en de Baloise Belgium Tour, een van de grootste koersen die we gaan rijden. Allemaal koersen die live op tv worden uitgezonden. Hopelijk valt er een serieuze appel uit de kast.”


Van Hecke kijkt daarvoor niet alleen naar goudhaantje Thimo Willems. “Van Thimo had ik wel verwacht dat hij een schone koers zou winnen dit jaar. Maar ik heb vertrouwen in de hele ploeg. Voor de lastige koersen kijk ik ook naar Thibaut Ponsaerts en Jorre Debaele. Het valt misschien niet op dat ze goed bezig zijn, maar als je aan eender wie in de caravaan van de Tryptique Ardennais gaat vragen: ‘ken je Debaele?’, gaat iedereen ja zeggen.”


WIELRENNEN OP TV: GIRO D’ITALIA, TOUR OF NORWAY, CIRCUIT DE WALLONIE, BOUCLES DE LA MAYENNE


Wallonië haalde de afgelopen week het internationale nieuws met de onfortuinlijke overstromingen, maar van 20 tot en met 24 juli wordt er toch weer gekoerst in de Tour de Wallonie. Met dertien WorldTeams is het peloton bijzonder goed gestoffeerd, en de Waalse kuitenbijters leveren bovendien altijd een aantrekkelijke wedstrijd op. Wie kroont zich tot opvolger van Arnaud Démare? WielerFlits blikt vooruit.


Lang voor de Tour de Wallonie haar huidige status had, begon de rittenkoers als een vierdaagse voor amateurs. De wielerclub van het Henegouwse Péruwelz, niet ver van Moeskroen, lag in 1974 aan de basis van de van de Ronde van Wallonië. Al ging de wedstrijd toen nog door het leven als de Tour du Hainaut Occidental. Opvallend feitje: ei zo na was Wolfpack-baas Patrick Lefevere de eerste naam op de erelijst geweest. Alleen Luc Demets ging hem vooraf.


Een jaar later moesten we deze wedstrijd op de kalender zoeken onder de naam Trois Jours de Péruwelz, of ook de Driedaagse van Péruwelz. Wat Lefevere niet lukte, deed Jean-Luc Vandenbroucke nu wél. Dankzij hem kwam er dan toch een legendarische teammanager op de erelijst – de oom van Frank Vandenbroucke leidde de Lottoploeg in de jaren 90.


Naamsveranderingen zouden een rode draad doorheen de Tour de Wallonie blijven. Eerst was er sprake van de Tour du Hainaut, dan Quatre Jours du Hainaut Occidental, om uiteindelijk zelfs even terug te keren naar de oorspronkelijke naam: de Tour du Hainaut Occidental. En ook al betrof het toen nog een amateurkoers, met ex-wereldkampioen Abraham Olano, Maurizio Fondriest, Eric Vanderaerden en Fons Dewolf kwamen er enkele leuke namen op de erelijst.


Het was Hector Gallée, vicevoorzitter van de KBWB, die aandrong op een verdere professionalisering van deze rittenkoers. De Waal vroeg om deze rittenkoers te organiseren om de Belgische renners voor te bereiden op de wereldkampioenschappen. Onder impuls van Yves Vanassche en André Losfeld groeide de wielerronde uit tot een volwaardige rittenkoers voor profs.


Vanaf 1996 hebben we het over de Tour de Région Wallonne, meteen de reden waarom de wedstrijd in de volksmond vandaag nog steeds ‘de TRW’ genoemd wordt. Frank Vandenbroucke trad in 1998 in de voetsporen van zijn oom, en ook Paolo Bettini en Axel Merckx zetten zich op de erelijst.


In 2007 kreeg de rittenkoers de huidige naam: de Tour de Wallonie. Sindsdien zijn de ritten vaker op sprinters gericht, met telkens wel één of twee echt lastige etappes. Greg Van Avermaet zette zich met twee eindzeges naast recordhouder Mario Kummer. Ook Giacomo Nizzolo, Gianni Meersman, Niki Terpstra, Dylan Teuns en Arnaud Démare werden hier eindwinnaar.

[[LIVE-STREAM]] Circuit de Wallonie 2022 voetbal kijken 26 mei 2022

More actions
bottom of page